marți, 18 august 2009

Chiang Mai

Dupa Bangkok, in project-plan urma zona muntoasa din nordul Thailandei.
In drum am facut o escala la Sukhothai, pentru a vizita parcul istoric.



Chiang Mai.
Lonely Planet spune ca: good food, ancient temples and meditation.
Temple - da, la tot pasul.
Meditatie - nu, ca prea mult gindit strica, doar sint in vacanta...
Si mincare - incepe sa devina periculos...




De ziua mea.
Cami are dreptate, citeodata cele mai frumoase cadouri sint cele pe care ni le facem noi insine. Asa ca mi-am organizat, de ziua mea, o pisiceala cu niste pisoi adevarati. Pisoii stiu de ce :-)
Pentru orice eventualitate, biletul de intrare include si asigurare. La casa iti alegi dimensiunea pisoiului, pardon, a tigrului: mic, mijlociu, sau mare. Pentru ca, nu-i asa, "size does matter", mi-am ales 'mare'. Ulterior am vazut in niste custi si niste tigrii dimensiunea 'huge', da' probabil ca astia erau prea mult pentru turisti. Sau pentru asigurator.
M-a luat ingrijitorul, mi-a facut un scurt instructaj (tigrul nu se pisiceste pe cap, si nici pe labute - dac-ati sti ce labute au), dupa care am intrat in cusca. Erau doi tigrii care leneveau la umbra, dar mai era si un altul hiperactiv care se balacea intr-un bazin cu apa. Ingrijitorul mi-a indicat unde se ma asez, undeva inspre spatele tigrului, si ca pot sa-l mingii. Putea sa fie mai pufos. Apoi am trecut la cel de-al doilea tigru si, dupa un timp, a venit si cel de-al treilea la pisiceala, din proprie initiativa.
Nu stiu ce le fac... Or fi bine hraniti, or fi bine educati... Imi si inchipui seara sedinta de psihanaliza: "nu e bine sa mincati turisti, nu e bine sa mincati turisti".
Cert e ca mi-am facut damblaua - tare veche damblaua asta... Si multumiri tuturor celor care, intr-un fel sau altul, poate si doar in gind, mi-au facut urari de ziua mea... Eu m-am simtit bine :-)
Gituri lungi.
In Chiang Mai se organizeaza tot soiul de tururi in zona: safari pe elefanti, rafting, trekkareala, off-road cu jeep-ul. Sau se viziteaza triburi locale.
Pentru ca in seara in care urma sa caut un tur s-a lasat cu o rapaiala serioasa (doar e muson, nu?), optiunile s-au limitat la oferta pe care o avea guest-house-ul in care stateam. Am ales un tur in Golden triangle. Asta e o zona la granita dintre Thailanda, Laos si Myanmar, vestita in trecut pentru culturile si contrabanda cu opiu. Desi suna exotic, zona e acum un mare fisss.
Tot in turul asta am mai vizitat si niste triburi locale. Ei, asta a fost o experienta cel putin ciudata. Daca acum citiva ani, cind am vizitat populatia uros de pe insulele plutitoare de pe Titicaca, oamenii aia isi vedeau cumva de treaba, iar noi, turistii, ne foiam printre ei, acum parca am fost la o gradina zoologica cu oameni. Turistii veneau, se asezau linga femeile alea, si isi faceau poze asa cum mi-am facut eu poze cu tigrisorii. Ghidul ne-a explicat ca o parte din banii platiti de noi se duc la comunitatile respective, ca astfel isi pot permite acces la servicii de sanatate (nefiind cetateni Thai, ci din Myanmar), samd. Dar totusi... Pentru mine a fost o experienta trista. E adevarat, sint si agentii care isi fac reclama pentru vizitarea unor triburi in zone ne-turistice... Cum o fi asta, nu stiu...


Azi am fost la Oficiul de imigrari, sa-mi iau permis de re-entry. Da, chiar si functionarii Thai sint amabili si zimbitori. Miine plec spre Laos.
Pentru Robi. Corect, Schweppes nu merge cu copy-paste, incearca mai bine la supermarket. Sau hai la Chiang Mai. Stiu, nu mai ai zile de concediu, da' poate gaseste firma o solutie :-P

2 comentarii:

  1. ...hrrrr, acum pot sa scriu corect, ca vaz butelia, Schweppessssss.

    Sint in concediu Ion, si uite ce fac, cetesc bloguri...daca ma ajuta firma numai asta o sa fac :))

    Mai da numa micute din astea dragute ai gasit si tu la pozat ???

    RăspundețiȘtergere
  2. Trebuia sa-mi inchipui ca ai fost plecat de ziua ta! Bravo! Are dreptate Cami....asa cadou mai zic si eu!
    Eu nu ma pot lauda decat cu un FIASCO in Bulgaria, dar....a urmat RAIUL din Grecia (ma rog, o mica parte din Grecia)............... Si pentru ca am terminat concediul, am coborat din nou in Iad.

    RăspundețiȘtergere